Edelstenen

Diamant

Diamant het mineraal

De chemische samenstelling is pure koolstof, langdurige blootstelling aan extreme druk in combinatie met hoge temperatuur doet koolstof kristalliseren in diamant. Het materiaal is het hardste mineraal op aarde en dus ook onkrasbaar. De naam diamant komt van Adamas (de onoverwinnelijk) en is alleen te bewerken door te splijten, zagen (met diamant) en te slijpen (ook met diamant).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
1e C is Cut (slijpsel)

De naam briljant is niet de naam voor een diamant, echter de naam voor een slijpvorm van diamant. Deze slijpvorm hoort aan specifieke verhoudingen en aantal slijpvlakken te voldoen. Deze facetvlakken (58 stuks) zorgen ieder voor een lichtbreking, de verhouding zorgt ervoor dat de lichtstraal reflecteert in de steen en er ook boven weer uitkomt. Naast het brilant slijpsel zijn er natuurlijk tal van andere slijpvormen (zie schema).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
2e C is Clarity (zuiverheid)

Diamant onstaat door kristalisering van koolstof, dit proces is een natuurlijk proces en geschiedt zelden voor 100%. De verontreiniging in diamant is mogelijk niet gekristaliseerd koolstof maar kan ook bestaan uit andere materialen en vloeistoffen. 80 % van de diamant is niet geschikt voor sieraden en wordt gebruikt voor industriële doelen als boren en zagen. De zuiverheden worden aangeduid in een tal van gradaties (zie schema).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
3e C is Color (kleur)

Diamant kan in kleur varieren van vuil bruin tot kleurloos wit, de laatste kleur wordt het hoogst gewaardeerd. Er zijn ook diamanten met een kleur, de zogenaamde “fancy colors”. Een natuurlijke fancy-colour is weer zeldzamer dan een witte steen, echter de meeste fancy colors zijn natuurlijke diamanten die zijn bewerkt in een laboratorium.

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
4e C is Carat (gewicht)

De grootte van diamant wordt aangegeven in caraten, 1 caraat is 0,2 gram en een briljant van deze grootte is ca 6,5 mm groot. 1 caraat is weer onderverdeeld in 100 ‘puntjes’. De meeste diamant sieraden hebben diamanten ter grootte van 0,01 crt tot 0,50 crt.

Zirconia

Een van de meest gebruikte “edelstenen” in het juweliersvak.Het wordt synthetisch gemaakt onder hoge temperaturen en druk. Zirkoon is een edelsteen met bijna dezelfde lichtbreking als diamant maar als mineraal te zacht voor dagelijks gebruik. Bergkristal is harder en voor dagelijks gebruik meer geschikt. Door het element Zr en SiO2 samen te voegen onstaat er “Zirconia”. In de briljant vorm geslepen geeft het dus een vergelijkbare schittering. Echter met een hardheid van 7 is het niet onkrasbaar.

Parels

Algemene informatie en onderhoud

Alle “echte” parels groeien in een schelp, meestal een oester die een vreemd voorwerp als bijvoorbeeld een zandkorrel gaan inkapselen met een laagje parelmoer. De origineelste parels zijn “Oriënt parels” die volgens bovenstaand procedé parels vormen. Echter dit komt niet meer voor tegenwoordig helpt de mens de natuur een handje. WAARSCHUWING: parels kunnen nooit tegen parfum, dus ook niet tegen geparfumeerde lotions en dergelijke. De parelmoerlaag wordt aangetast en dit is onherstelbaar.

Parels

Cultivé parels

Bij gecultiveerde parels wordt er een balletje pareloester in de schelp geplaatst. Daarna gaan deze oesters met honderden tegelijk in een mand weer de zee in waar zij varierend van één tot enkel jaren blijven liggen. In de loop van de jaren onstaat er een parel, echter geen enkele oester maakt de zelfde parel als de “buurman/vrouw oester” en zal er bij het oogsten erg veel moeten worden gesorteerd op kleur, vorm, gaafheid en luster om uiteindelijk 1 enkel snoer te kunnen maken.

Parels

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels worden ook gekweekt, net als de cultivéparels. Met dit verschil dat het in zoetwater mosselen gebeurt, en dat er per mossel in één jaar meerdere parels ontstaan. Een ander verschil is dat het implantaat een stukje weefsel is van een andere mossel, er zit dus geen kern in een zoetwaterparel want het weefsel is niet meer terug te vinden. Vroeger waren zoetwaterparels altijd grillig van vorm, de mosselen die men nu kweekt, maken nagenoeg ronde parels.

Parels

Tahitiparels

Tahitiparels groeien in de “zwarte lip oester” en worden net als cultivéparels gekweekt. Tahitiparels zijn er in vele kleuren, maar altijd in donkere tinten, zoals aubergine, olijfgroen, mosgroen, zwart, bruin, grijs met regenboogeffect van al deze kleuren samen in een parel. Rondom het eiland Tahiti zijn er bepaalde algen die zorgen voor deze specifieke kleuren. Tahitiparels zijn er vanaf 8 a 10 mm, tot zelfs 16 tot 20 mm en kunnen honderden euro’s per stuk kosten.

Parels

Immitatie parels

Er zijn vele manieren om parels na te maken, varierend van plasticballetjes tot parelmoeren balletjes met een laagje vermalen parelmoer. Zelfs bekende merken als Mallorca parels zijn immitatie parels van een parelmoer balletje met een laagje visschubben eroverheen, dit zorgt voor het irriserende effect van de “parel”. De makkelijkste test om echt van namaak te onderscheiden is het “krassen” met de parel over uw tanden. Voelt het schurend aan, dan is het een echte parel, voelt het glad aan dan is het imitatie.