Goud

Het metaal goud

Een van de kostbaarste metalen op aarde, het wordt gewonnen als erts in gesteente maar ook door alluviale afzetting. Goud heeft een hoge soortelijke massa en voelt aan als lood. In de zuivere vorm (24 karaats) is goud vrij zacht. Daarom wordt goud gelegeerd met andere metalen in 22, 20, 18, 14, 9 en 8 karaats goud. (uitleg in gehaltes)

De gehaltes van goud

In de zuivere vorm is goud te zacht voor dagelijks gebruik in sieraden. Het meest gebruikte gehalte (ook in Nederland) is 14 karaats. In Engeland mag 9 karaats, in Duitsland mag 8 karaats als “goud” worden verkocht. Zuiver goud is 24 karaats, 14 karaats wil zeggen dat 14 van de 24 delen uit goud bestaan. De overige “delen” bestaan dus uit andere metalen (de bijzet), meestal 5 delen koper en 5 delen zilver. Door te variëren met de bijzet kun je goud kleuren. (uitleg kleuren goud). De keurtekens hebben de percentages van het goudgehalte erin staan 585 = 14 karaat, 750 = 18 karaat, 375 = 9 karaat en 333 staat voor 8 karaat (letterlijk 585=58,5% goud 333=33,3% goud)

De kleuren van goud

14 karaats bestaat uit 14 delen goud en 10 delen andere metalen (de bijzet) normaal voor geelgoud 5 delen koper en 5 delen zilver. Door uitsluitend koper toe te voegen (14 delen goud +10 delen koper) krijg je roodgoud. Voeg 10 delen zilver toe en je verwacht witgoud, maar zilver kleurt niet sterk genoeg en het goud wordt gelig witgoud.In het verleden werd er ook nikkel toegevoegd, dat gaf wel een witter goud maar dat mag niet meer in verband met nikkel allergie. het duurdere witgoud wordt vaak gemaakt door gebruik te maken van 14 delen goud 8 of 9 delen zilver en 1 of 2 delen palladium (metaal uit de platina groep)

Gerhodineerd witgoud

Rhodium is een metaal uit de platina groep, erg wit van kleur en wordt vooral gebruikt om witgoud mee te galvaniseren. Als het goud niet echt mooi wit van kleur is worden de sieraden vaak voorzien van een laagje rhodium, ook na reparaties is het vaak nodig deze laag opnieuw aan te brengen.

Onderhoud van gouden sieraden

Gouden sieraden blijven hun glans behouden, er kan natuurlijk wel door het dragen vuil in komen. Schoonmaken kan bij lichte vervuiling makkelijk in een sopje warmwater en een beetje afwasmiddel. Is de vervuiling heel sterk dan kunt u ook kokend water gebruiken en daar een beetje ammonia aan het afwasmiddel toevoegen. Houdt u wel rekening met eventuele stenen, harde stenen als diamanten, granaten, zirconia’s en dergelijke is het geen bezwaar, zachtere en gelijmde stenen zoals bloedkoralen en parels kunnen dit niet verdragen. Bij twijfel of als het niet lukt…. wij staan altijd voor u klaar.