Zilver

Zilver, het metaal en de gehaltes

Zilver wordt voornamelijk als erts in gesteente gewonnen, zilver wordt ook gelegeerd met koper om een hardere materiaal te krijgen. In tegenstelling tot de karaten in goud gehaltes, praten wij bij zilver in eerste, tweede en derde gehalte. Het eerste gehalte (in Engeland “sterling silver’) is 92,5% zuiver, het 2e gehalte 83,5% en het derde gehalte (wettelijk pas enkele jaren in Nederland toegestaan) is 80% zuiver. De zilverstempels hebben de getallen 925, 835 en 800 erin staan.

Kleuren en patins van zilver

Zilver heeft van nature de neiging zwart te worden onder invloed van zwavel uit de lucht. Daarom moet zilver regelmatig worden gepoetst. Er zijn sieraden en gebruiksvoorwerpen die de dieper liggende delen donker hebben. Dit geeft een prachtig patin√© en meer diepte in het voorwerp. Merken als Trollbeads, Rabinovich oxideren standaard hun sieraden en dienen dus ook niet te worden gepoetst met “SilverDip” of in de soda met aluminiumfolie want dan ets je deze donkere laag eruit.

Gerhodineerd zilver

Omdat zilver zwart kan worden, zijn er merken die hun zilveren sieraden voorzien van een laagje rhodium. Rhodium is een metaal uit de platina groep en wordt door middel van electrolyse aangebracht ter voorkoming dat het zwart wordt. Een nadeel is echter dat alles kan slijten. Vooral bij ringen of slavenbanden kan het na enige tijd eraf slijten. Als de rhodiumlaag eraf slijt kunt u het sieraad gewoon als “normaal” sieraad gebruiken, maar kan het zijn dat u het zilver dan moet poetsen als het zwart wordt. Ook kan de rhodium laag weer worden aangebracht.

Nikkelvrij zilver

Sieraden gefabriceerd na het jaar 2000, mogen volgens de wet geen nikkel of chroom meer bevatten. Ervanuitgaande dat deze artikelen niet meer te koop zijn, is alle zilver nu nikkelvrij, en dus allergievrij.

Onderhoud van zilveren sieraden

Zilveren sieraden hebben zo nu en dan onderhoud nodig, door het dragen en door de invloed van de lucht kan zilver aanslaan. Daarvoor is het wel nodig dat de juiste middelen voor het juiste artikel wordt gebruikt. Alle zilver kan worden gepoetst met een zilverdoek, wit (dus niet geoxideerd) zilver kan ook in Silver Dip worden gedompeld. Bij gerhodineerde sieraden heeft Silver Dip geen zin omdat er een laagje rhodium op zit, dus is het schoonmaken in een sopje van warm water vaak al voldoende. Mocht het helemaal niet lukken, wij helpen u graag.