SieRAADgever

Wij zijn letterlijk graag uw sie-RAAD-gever, wij willen u graag als klant helpen, maar ook staan wij met raad en daad voor u klaar. Uw wensen ten aanzien van aankopen, reparaties, tips, advies en andere diensten willen wij graag voor vervullen. Hopelijk is deze website ook prettige hulp en inspiratiebron om ons te bezoeken.

Rijgen en knopen

Parels, edelsteen | colliers en armbanden | rijgen en knopen

Alle edelsteen of parel armbanden en colliers worden geregen op een draad, afhankelijk van welk materiaal de armband of het collier is gebruik je verschillende materialen. Parels worden op zijde draad geregen en tussen de parels worden knoopjes gelegd. Dit heeft 2 redenen: ten eerste omdat de parels elkaar niet meer kunnen beschadigen, ten tweede omdat bij het breken van de draad niet alle parels alle kanten oprollen. Voor goedkopere stenen kun je ook alleen rijgen, zonder te knopen. Naast het zijde draad maken wij ook gebruik van staal- elastiek en nylon-draad, al naar gelang de toepassing is.

Oorknopjes prikken

Gaatjes prikken doen wij natuurlijk ook, een grote keus van chirurgisch stalen oorknoppen hebben wij in zilver en goud kleur en met en zonder steentjes. U krijgt naast de knopjes, ook een flesje antisept, de uitleg en een informatieblaadje mee. Na 1,5 tot 3 maanden zou het gaatje moeten zijn volgroeid.Kinderen prikken wij vanaf 6 jaar en doen dat 1 op 1, dat wil zeggen dat wij in alle rust het kind uitleggen wat we doen, dat het zeer kan doen en laten het eerst even horen en voelen, zodat wij het vertrouwen krijgen van uw kind. Het prikken van gaatjes mogen wij (wettelijk) alleen in het zachte gedeelte van de oorlel doen. Prikken in het kraakbeen van de oorschelp valt (wettelijk) onder piercing en worden er speciale eisen gesteld waar wij als juwelier niet aan voldoen. Bij problemen na het gaatjes prikken, adviseren wij direct contact op te nemen met uw arts.

Taxaties en verzekeringen

Bijna wekelijks worden wij geconfronteerd met mensen die gedupeerd door verlies, schade en helaas ook inbraken.
Om u een beetje wegwijs te maken op dit terrein kunt u een speciaal bestand in PDF formaat hier downloaden.

Taxeren voor verzekering vooraf

Hierbij bepalen wij de vervangingswaarde van het sieraad-horloge tegen de edelmetaal noteringen ten tijde van het samenstellen van het rapport. Is het artikel niet meer precies zo leverbaar dan is de waarde in ieder geval zo bepaald, dat u in staat gesteld wordt een vergelijkbaar artikel aan te schaffen. Een rapport wordt altijd zo samengesteld dat indexering (bij wisselde edelmetaal noteringen) een kleinigheid is. Zo kunt u altijd up to date zijn.

Taxeren na een diefstal of vermissing

Na vermissing wilt u, of de verzekering, graag een waarde bepaling van de vermisste sieraden. Wij zullen dan samen met u, aan de hand van onze collectie en uw beschrijving, trachten vergelijkbare artikelen te vinden om aan de hand hiervan een prijs te noteren. Lees ook ons PDF bestand “verzekering en uw sieraden”.

Taxeren voor verkoopwaarde

U hebt een sieraad-horloge dat niet langer op prijs stelt, en u wilt het verkopen. U hebt hiervoor een koper of u bent op zoek naar de koper. Dan zijn er verschillende opties om met een koper in contact te komen zoals veilingen, internetsites of occasion verkoop via onze zaak. Afhankelijk van de verkoopmethodiek geven wij dan een richtprijs. Bij veilingen is de waarde natuurlijk afhankelijk van meerdere bieders op het product.

Taxeren voor verdeling/erfenis

Bij deze methode stellen wij de waarde vast om een reële verdeling van de boedel te bewerkstelligen. De waarde bepaling is dan meestal een waarde die ligt tussen de executiewaarde en de verkoopwaarde die het product redelijkerwijs zou opbrengen. Tevens worden er kleine adviezen of opmerkingen geplaatst over de technische staat van het sieraad, zodat de kans op een “kat in de zak” veel kleiner wordt.

Taxeren voor executie waarde

Bij een boedelscheiding of een aangifte voor successierecht, wordt u ook gevraagd de waarde van de boedel te overleggen. Deze waarde is zo laag mogelijk, want als u de boedel niet zou accepteren dan rest alleen de sloop waarde. Deze waarde heeft dus niets met verkoop / verzekering of emotionele waarde van doen.

Kosten van taxatie

Het opstellen van een taxatierapport is serieuze aangelegenheid, naast de omschrijving wordt er ook genoteerd wat edelmetaal gehaltes zijn de gewichten en bij edelstenen worden deze vernoemd in grootte en zo mogelijk een kwaliteits indicatie. Op deze manier is een rapport ook na een aantal jaren weer te indexeren op eventuele schommelingen in de edelmetaal noteringen zonder dat wij een geheel nieuw rapport moeten maken.Een taxatie voor een boedelverdeling is een eenvoudiger taxatie, en dus goedkoper, dan een taxatie voor de verzekering. De kosten is een combinatie van een percentage tarief en het werkelijk besteedde aantal uren. Een taxatie voor een boedelverdeling is een eenvoudiger taxatie, en dus goedkoper, dan een taxatie voor de verzekering.

Graveren

Algemene informatie

Graveren kan op vele verschillende manieren. De meest voorkomende gravure is het diamant graveren, een scherpe diamant krast lijnen in een metalen oppervlak, zoals een graveerplaatje, horloge deksel of iets vergelijkbaars. Bij handgravures wordt er met een soort bijtel materiaal uit gesneden. Freesgravures kunnen machinaal maar ook met de hand gedaan worden, en er wordt materiaal uitgefreesd. Frezen kan in kunststof, glas, edelstenen en in metaal en alle genoemde materialen vragen om specifiek gereedschap en vakmanschap zodat het elke freesgravure door specifieke vakmensen dient te worden gedaan.

Machinale gravures

De meeste artikelen kunnen wij snel, binnenshuis graveren. Met de computer gestuurde machine kunnen wij honderden verschillende lettertypes, plaatjes en logo’s graveren. Ook speciale ontwerpen voor een bedrijfslogo of tekeningen kunnen wij voor u maken.Wij graveren met een Gravograph machines, een computer gestuurde IS200 voor het reguliere kleine werk, en 2 pantograaf machines voor ringen en grotere objecten.

Handgravures

Een handgestoken gravure, is een gravure waarbij het materiaal wordt weg-gesneden met een beitel. Een bijzonder vak waar wat door slechts een paar mensen in Nederland wordt uitgeoefend. Bij het steken krijg je hele mooi glanzende snijvlakken en een dieperliggende gravure die niet aan slijtage onderhevig is.

Oud goud

Betalen met oude sieraden dat kan, wij betalen u bij inruil minimaal de werkelijke waarde van het oude goud. Afhankelijk van het bedrag tot 20% meer dan de werkelijke waarde is. Inleveren tegen contant kan ook, de waarde ligt dan iets lager en denkt u dan aan uw ID kaart voor de legitimatie.

Betaalmiddelen

Garantie

Wat valt er onder garantie?

Uw horloge aankoop wordt op uw naam in ons computersysteem gezet. Daarom hoeft u niets te bewaren aan pasjes of bonnetjes. Garantie wordt verleend op het uurwerktechnische deel van het horloge, tevens wordt garantie verleend op de waterdichtheid van het horloge, natuurlijk in de mate van waterdichtheid die de fabrikant aangeeft (zie ook waterdichtheid).

Wat valt niet onder garantie?

Alle schade van buitenaf, met andere woorden wat door eigen toedoen (ongelukken bij het dragen, laten vallen van het horloge e.d.) kan gebeuren, is uitgesloten van garantie. Dit betekend uitgesloten van garantie zijn: de kronen en stiften (waar het horloge mee wordt bijgezet) drukkknoppen bij multifunctie horloges, glazen en banden.

Waterdichtheid

Aanduiding waterdichtheid

De mate van waterdichtheid van uw horloge is aangegeven op de deksel of wijzerplaat. Horloges met 30 meter of 3 ATM zijn spatwaterdicht, 50m /5atm zijn onder te dompelen in water, 100m/10ATM is zwemmen mogelijk, en pas vanaf 150m/15ATM zijn horloges te gebruiken om in het water te springen vanaf een duikplank o.i.d.

Uitleg waterdichtheid

Het uurwerk zit in een doosje (de horlogekast) en de drukvastheid is een vertaling van het volgende: De letterlijke druk die plotseling op een horlogekast kan worden uitgeoefend zonder dat deze vervormd. Zou het horloge onder water vervormen (bij het duiken in het water) dan perst de kast zich samen en komt onder water weer terug in zijn normale vorm en kan zich vol zuigen met water. Daarom zijn bijvoorbeeld horloge glazen oplopend in dikte van 0,8 tot 3,0 millimeter.

Condens in het horloge en toch waterdicht

Vocht in het horloge zet zich meestal af in druppels tegen het glas, meestal is dit gevolg van een lekpunt in de kast maar dat hoeft niet zo te zijn. Een waterdichthorloge heeft lucht in de kast zitten, en deze lucht heeft een normale vochtigheid. Bij grote temperatuur verandering van warm naar koud (een extreem voorbeeld van uit de sauna een ijsbad inspringen) zal het vocht uit de lucht neerslaan op het horloge glas. Mocht condens snel wegtrekken dan is het horloge waarschijnlijk lek. Blijft het dagen zitten dan is het niet lek, maar laat het wel zo snel mogelijk verwijderen.

Lekpunten in uw horloge

Vele mensen denken bij lekkage aan de horloge deksel, maar er zitten veel meer pakkingen in een horlogekast. De kroon (om de tijd bij te zetten) is vaak het grootste lekpunt van een horloge. Door een val of stoot kan deze krom zijn, of de pakking in de kroon is vergaan. Ook zijn alle drukknoppen potentiele lekpunten en de glazen zijn gezet in nylon ringen. Tot slot zijn er ook horlogekasten die bestaan uit verschillende componenten zoals losse glasranden en dergelijke, ook met hun eigen pakkingen.

Waterdichtheid is voor altijd

In uw horloge zitten diverse soorten kunststof, rubberen en nylon pakkingen die allen aan degeneratie onderhevig zijn. In de loop van de jaren zal het éne materiaal verharden doordat de weekmakers vervliegen, het andere materiaal zal verkleven. Daarom zal puur theoretisch gezien elk horloge na een aantal jaren zijn waterdichtheid verliezen. Dit kan natuurlijk worden opgelost door deze onderdelen te vervangen.

Reparatie uurwerken

Uurwerken zijn fijnmechanische technische hoogstandjes, de olie in een uurwerk zal op den duur zijn smering verliezen en het zal gaan stilstaan. Dan is schoonmaken de optie, het uurwerk wordt gedemonteerd, gereinigd in verschillende vloeistoffen en weer gemonteerd en geolied. Het kan voorkomen dat bepaalde uurwerken goedkoper zijn om te bestellen dan de kosten van het schoonmaken. In dergelijke gevallen zullen wij altijd voor deze laatste optie gaan.

Batterijwissels

Wij verwisselen uw horlogebatterij onder het motto “klaar terwijl u winkelt”. Alvorens de batterij te wisselen wordt deze getest of hij werkelijk leeg is, controleren (en vervangen zonodig)wij de dekselpakking en zetten het horloge op tijd. Als u het horloge weer ophaalt hebben wij intussen kunnen controleren of het weer doorloopt. Mocht u in het bezit zijn van een waterdicht horloge dan geven wij uitsluitend garantie op de waterdichtheid als het door ons wordt opgestuurd naar de fabrikant of importeur. Zij beschikken over alle onderdelen om het horloge waterdicht te maken en zij geven de garantie, houdt u wel rekening met een prijs die veel hoger zal liggen. Alle pakkingen worden dan gecontroleerd en zo nodig vervangen, tevens kost het aangetekend heen en retourzenden ook het één en ander. (voor meer informatie over waterdichtheid zie ‘waterdichtheid‘) . Wij beschikken wel over de apparatuur om waterdichtheid onder druk te testen dus een advies kunnen wij u altijd geven.

Kast-, band- en glasreparaties

Naast de uurwerken kunnen ook andere onderdelen kapot gaan of verslijten. Pushpins voor de band aanzet, duizenden types splitpennen, stalen stiften en dergelijke hebben wij op voorraad om u snel en adequaat te kunnen helpen. Ook honderden mineraal en (onkrasbare) saffierglazen hebben wij op voorraad en monteren dit zelf, snel en voordelig. Horlogebanden in leer, en staal zijn natuurlijk ook in alle kleuren en maten verkrijgbaar, en zonodig bestellen wij de originele band voor uw horloge. Reparatie en schoonmaken van duurdere metalenbanden is ook tevens een dienst die wij u aanbieden.

Werking quarz uurwerk

Een quarz horloge ontleent zijn naam aan een stukje bergkristal, dit synthetische stukje quarz wordt gebruikt voor het piëzzo effect. De uiteinden van het kristal wordt voorzien van een stroom, en het kristal gaat trillen, maar liefst 32768 keer per seconde. Deze trillingen worden door een IC gedeeld door 2 en het pulsje van 1 x per seconde wordt overgebracht op een stappenmotor die het raderwerk voor de wijzerverzetting aanstuurt. Het is dus een stuwende kracht die over minder raderwerk loopt dan bij een mechanisch horloge.

Werking solar en kinetic horloges

Een kinetic uurwerk maakt gebruikt van een rotor, een halve maanvormige schijf die ronddraait bij het bewegen van uw pols. Deze schijf genereerd energie, gelijk aan een de dynamo op een fiets, die wordt opgeslagen in een accu (condensator genoemd). Bij een solar horloge is het de wijzerplaat die zonne energie omzet in elektrische energie, ook deze stroom wordt opgeslagen in een condensator. Gelijk als bij accu’s kan een condensator kapot gaan en moet deze worden vervangen na een aantal jaren.

Werking mechanisch uurwerk

Een mechanisch horloge ontleend zijn kracht aan een op te winden veer, deze veer gaat over een X-aantal raderen naar het echappement (de balans, anker en ankerrad). De balans is het snel schommelende vliegwiel in het horloge die doormiddel van de lengte van de spiraalveer bepaald hoe snel het horloge zijn kracht van de de veer laat ontsnappen. De verschillen met een quartz horloge is dat het raderwerk meer last heeft van wrijvingsweerstand en een veel lagere tikgetal heeft. Een quarzhorloge heef een frequentie van 32768 per seconde, een mechanisch horloge haalt dit nog niet eens per uur. Vandaar dat de nauwkeurigheid veel minder zal zijn dan van een quarz horloge. AUTOMATEN: maken gebruikt van een rotor, een halve maanvormige schijf die ronddraait bij het bewegen van uw pols, deze rotor zorgt ook voor de opwinding van de veer. Belangrijk is dat u een automaat, nadat u het een tijdje niet hebt gedragen, deze eerst gedurende een 30 tot 60 seconden opwindt om voldoende veerspanning te krijgen voor het goede functioneren. Alle mechaniche horloges lopen ca 36 tot 48 uur op een volle veer, wordt dit minder dan 12-20 uur dan is het tijd om het horloge te laten schoonmaken.

Goud

Het metaal goud

Een van de kostbaarste metalen op aarde, het wordt gewonnen als erts in gesteente maar ook door alluviale afzetting. Goud heeft een hoge soortelijke massa en voelt aan als lood. In de zuivere vorm (24 karaats) is goud vrij zacht. Daarom wordt goud gelegeerd met andere metalen in 22, 20, 18, 14, 9 en 8 karaats goud. (uitleg in gehaltes)

De gehaltes van goud

In de zuivere vorm is goud te zacht voor dagelijks gebruik in sieraden. Het meest gebruikte gehalte (ook in Nederland) is 14 karaats. In Engeland mag 9 karaats, in Duitsland mag 8 karaats als “goud” worden verkocht. Zuiver goud is 24 karaats, 14 karaats wil zeggen dat 14 van de 24 delen uit goud bestaan. De overige “delen” bestaan dus uit andere metalen (de bijzet), meestal 5 delen koper en 5 delen zilver. Door te variëren met de bijzet kun je goud kleuren. (uitleg kleuren goud). De keurtekens hebben de percentages van het goudgehalte erin staan 585 = 14 karaat, 750 = 18 karaat, 375 = 9 karaat en 333 staat voor 8 karaat (letterlijk 585=58,5% goud 333=33,3% goud)

De kleuren van goud

14 karaats bestaat uit 14 delen goud en 10 delen andere metalen (de bijzet) normaal voor geelgoud 5 delen koper en 5 delen zilver. Door uitsluitend koper toe te voegen (14 delen goud +10 delen koper) krijg je roodgoud. Voeg 10 delen zilver toe en je verwacht witgoud, maar zilver kleurt niet sterk genoeg en het goud wordt gelig witgoud.In het verleden werd er ook nikkel toegevoegd, dat gaf wel een witter goud maar dat mag niet meer in verband met nikkel allergie. het duurdere witgoud wordt vaak gemaakt door gebruik te maken van 14 delen goud 8 of 9 delen zilver en 1 of 2 delen palladium (metaal uit de platina groep)

Gerhodineerd witgoud

Rhodium is een metaal uit de platina groep, erg wit van kleur en wordt vooral gebruikt om witgoud mee te galvaniseren. Als het goud niet echt mooi wit van kleur is worden de sieraden vaak voorzien van een laagje rhodium, ook na reparaties is het vaak nodig deze laag opnieuw aan te brengen.

Onderhoud van gouden sieraden

Gouden sieraden blijven hun glans behouden, er kan natuurlijk wel door het dragen vuil in komen. Schoonmaken kan bij lichte vervuiling makkelijk in een sopje warmwater en een beetje afwasmiddel. Is de vervuiling heel sterk dan kunt u ook kokend water gebruiken en daar een beetje ammonia aan het afwasmiddel toevoegen. Houdt u wel rekening met eventuele stenen, harde stenen als diamanten, granaten, zirconia’s en dergelijke is het geen bezwaar, zachtere en gelijmde stenen zoals bloedkoralen en parels kunnen dit niet verdragen. Bij twijfel of als het niet lukt…. wij staan altijd voor u klaar.

Zilver

Zilver, het metaal en de gehaltes

Zilver wordt voornamelijk als erts in gesteente gewonnen, zilver wordt ook gelegeerd met koper om een hardere materiaal te krijgen. In tegenstelling tot de karaten in goud gehaltes, praten wij bij zilver in eerste, tweede en derde gehalte. Het eerste gehalte (in Engeland “sterling silver’) is 92,5% zuiver, het 2e gehalte 83,5% en het derde gehalte (wettelijk pas enkele jaren in Nederland toegestaan) is 80% zuiver. De zilverstempels hebben de getallen 925, 835 en 800 erin staan.

Kleuren en patins van zilver

Zilver heeft van nature de neiging zwart te worden onder invloed van zwavel uit de lucht. Daarom moet zilver regelmatig worden gepoetst. Er zijn sieraden en gebruiksvoorwerpen die de dieper liggende delen donker hebben. Dit geeft een prachtig patiné en meer diepte in het voorwerp. Merken als Trollbeads, Rabinovich oxideren standaard hun sieraden en dienen dus ook niet te worden gepoetst met “SilverDip” of in de soda met aluminiumfolie want dan ets je deze donkere laag eruit.

Gerhodineerd zilver

Omdat zilver zwart kan worden, zijn er merken die hun zilveren sieraden voorzien van een laagje rhodium. Rhodium is een metaal uit de platina groep en wordt door middel van electrolyse aangebracht ter voorkoming dat het zwart wordt. Een nadeel is echter dat alles kan slijten. Vooral bij ringen of slavenbanden kan het na enige tijd eraf slijten. Als de rhodiumlaag eraf slijt kunt u het sieraad gewoon als “normaal” sieraad gebruiken, maar kan het zijn dat u het zilver dan moet poetsen als het zwart wordt. Ook kan de rhodium laag weer worden aangebracht.

Nikkelvrij zilver

Sieraden gefabriceerd na het jaar 2000, mogen volgens de wet geen nikkel of chroom meer bevatten. Ervanuitgaande dat deze artikelen niet meer te koop zijn, is alle zilver nu nikkelvrij, en dus allergievrij.

Onderhoud van zilveren sieraden

Zilveren sieraden hebben zo nu en dan onderhoud nodig, door het dragen en door de invloed van de lucht kan zilver aanslaan. Daarvoor is het wel nodig dat de juiste middelen voor het juiste artikel wordt gebruikt. Alle zilver kan worden gepoetst met een zilverdoek, wit (dus niet geoxideerd) zilver kan ook in Silver Dip worden gedompeld. Bij gerhodineerde sieraden heeft Silver Dip geen zin omdat er een laagje rhodium op zit, dus is het schoonmaken in een sopje van warm water vaak al voldoende. Mocht het helemaal niet lukken, wij helpen u graag.

Reparatie sieraden

Sieraden reparaties

Wij repareren en vermaken natuurlijk ook sieraden. Het passend maken, het reparareren en het verhelpen van slijtage bij sieraden is een belangrijk aspect van onze dienstverlening. Bij alle reparaties beoordelen wij het sieraad op eventuele verdere gebreken en zullen u altijd een indicatie van de kosten geven. Mocht de prijs indicatie niet direct kunnen worden gegeven dan is een prijsopgave altijd mogelijk. Alle sieraden en gebruiksvoorwerpen zijn bij ons in specialistische handen, en als uw kleinood weer klaar is krijgt u het als nieuw weer terug.

Briljant sieraden en antiek reparaties

Diamanten sieraden repareren, zoals versleten zettingen opdikken, en repareren is een vak apart. Daarom hebben wij ook een speciale vakman voor dit speciefieke werk. Ook restauraties van antieke juwelen en gebruiksvoorwerpen van zilver is bij ons in uitstekende handen.

Ontwerpen sieraden

Ontwerpen/vermaken van sieraden

Persoonlijke wensen qua ontwerp, het vermaken van een trouwring, of een wens voor een rouwsieraad…..alles kan. In overleg met u gaan wij er voor zitten om te praten, te kijken naar voorbeelden om dan pen en papier ter hand nemen om uw speciale wens in vervulling te laten gaan. Elk ontwerp wordt voor u persoonlijk getekend en daarna zullen wij u van te voren een prijsogave doen, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Ook voor rouwsieraden (zoals as-sieraden) in zilver, goud, glas en zelfs in kunsthars, allles kan. Wij maken het met plezier voor u dat plezier kunnen wij u ook laten zien in onze portfolio. Een exclusief en persoonlijk sieraad naar uw wensen hoeft niet duurder te zijn dan een “standaard” sieraad. Kom eens langs voor de mogelijkheden.

Edelstenen

Diamant

Diamant het mineraal

De chemische samenstelling is pure koolstof, langdurige blootstelling aan extreme druk in combinatie met hoge temperatuur doet koolstof kristalliseren in diamant. Het materiaal is het hardste mineraal op aarde en dus ook onkrasbaar. De naam diamant komt van Adamas (de onoverwinnelijk) en is alleen te bewerken door te splijten, zagen (met diamant) en te slijpen (ook met diamant).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
1e C is Cut (slijpsel)

De naam briljant is niet de naam voor een diamant, echter de naam voor een slijpvorm van diamant. Deze slijpvorm hoort aan specifieke verhoudingen en aantal slijpvlakken te voldoen. Deze facetvlakken (58 stuks) zorgen ieder voor een lichtbreking, de verhouding zorgt ervoor dat de lichtstraal reflecteert in de steen en er ook boven weer uitkomt. Naast het brilant slijpsel zijn er natuurlijk tal van andere slijpvormen (zie schema).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
2e C is Clarity (zuiverheid)

Diamant onstaat door kristalisering van koolstof, dit proces is een natuurlijk proces en geschiedt zelden voor 100%. De verontreiniging in diamant is mogelijk niet gekristaliseerd koolstof maar kan ook bestaan uit andere materialen en vloeistoffen. 80 % van de diamant is niet geschikt voor sieraden en wordt gebruikt voor industriële doelen als boren en zagen. De zuiverheden worden aangeduid in een tal van gradaties (zie schema).

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
3e C is Color (kleur)

Diamant kan in kleur varieren van vuil bruin tot kleurloos wit, de laatste kleur wordt het hoogst gewaardeerd. Er zijn ook diamanten met een kleur, de zogenaamde “fancy colors”. Een natuurlijke fancy-colour is weer zeldzamer dan een witte steen, echter de meeste fancy colors zijn natuurlijke diamanten die zijn bewerkt in een laboratorium.

Diamant

Diamant kwaliteiten, de “4 C’s”
4e C is Carat (gewicht)

De grootte van diamant wordt aangegeven in caraten, 1 caraat is 0,2 gram en een briljant van deze grootte is ca 6,5 mm groot. 1 caraat is weer onderverdeeld in 100 ‘puntjes’. De meeste diamant sieraden hebben diamanten ter grootte van 0,01 crt tot 0,50 crt.

Zirconia

Een van de meest gebruikte “edelstenen” in het juweliersvak.Het wordt synthetisch gemaakt onder hoge temperaturen en druk. Zirkoon is een edelsteen met bijna dezelfde lichtbreking als diamant maar als mineraal te zacht voor dagelijks gebruik. Bergkristal is harder en voor dagelijks gebruik meer geschikt. Door het element Zr en SiO2 samen te voegen onstaat er “Zirconia”. In de briljant vorm geslepen geeft het dus een vergelijkbare schittering. Echter met een hardheid van 7 is het niet onkrasbaar.

Parels

Algemene informatie en onderhoud

Alle “echte” parels groeien in een schelp, meestal een oester die een vreemd voorwerp als bijvoorbeeld een zandkorrel gaan inkapselen met een laagje parelmoer. De origineelste parels zijn “Oriënt parels” die volgens bovenstaand procedé parels vormen. Echter dit komt niet meer voor tegenwoordig helpt de mens de natuur een handje. WAARSCHUWING: parels kunnen nooit tegen parfum, dus ook niet tegen geparfumeerde lotions en dergelijke. De parelmoerlaag wordt aangetast en dit is onherstelbaar.

Parels

Cultivé parels

Bij gecultiveerde parels wordt er een balletje pareloester in de schelp geplaatst. Daarna gaan deze oesters met honderden tegelijk in een mand weer de zee in waar zij varierend van één tot enkel jaren blijven liggen. In de loop van de jaren onstaat er een parel, echter geen enkele oester maakt de zelfde parel als de “buurman/vrouw oester” en zal er bij het oogsten erg veel moeten worden gesorteerd op kleur, vorm, gaafheid en luster om uiteindelijk 1 enkel snoer te kunnen maken.

Parels

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels worden ook gekweekt, net als de cultivéparels. Met dit verschil dat het in zoetwater mosselen gebeurt, en dat er per mossel in één jaar meerdere parels ontstaan. Een ander verschil is dat het implantaat een stukje weefsel is van een andere mossel, er zit dus geen kern in een zoetwaterparel want het weefsel is niet meer terug te vinden. Vroeger waren zoetwaterparels altijd grillig van vorm, de mosselen die men nu kweekt, maken nagenoeg ronde parels.

Parels

Tahitiparels

Tahitiparels groeien in de “zwarte lip oester” en worden net als cultivéparels gekweekt. Tahitiparels zijn er in vele kleuren, maar altijd in donkere tinten, zoals aubergine, olijfgroen, mosgroen, zwart, bruin, grijs met regenboogeffect van al deze kleuren samen in een parel. Rondom het eiland Tahiti zijn er bepaalde algen die zorgen voor deze specifieke kleuren. Tahitiparels zijn er vanaf 8 a 10 mm, tot zelfs 16 tot 20 mm en kunnen honderden euro’s per stuk kosten.

Parels

Immitatie parels

Er zijn vele manieren om parels na te maken, varierend van plasticballetjes tot parelmoeren balletjes met een laagje vermalen parelmoer. Zelfs bekende merken als Mallorca parels zijn immitatie parels van een parelmoer balletje met een laagje visschubben eroverheen, dit zorgt voor het irriserende effect van de “parel”. De makkelijkste test om echt van namaak te onderscheiden is het “krassen” met de parel over uw tanden. Voelt het schurend aan, dan is het een echte parel, voelt het glad aan dan is het imitatie.